Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

Oktober


Spic en span (31/10)

Hans van Baalen heeft vorige week een bezoek gebracht aan Guantánamo Bay, de Amerikaanse marinebasis op Cuba waar al jaren honderden gedetineerden zonder enige vorm van proces worden vastgehouden. Het zag er volgens de buitenlandspecialist van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie ‘spic en span' uit. Hij heeft ook mogen kijken in het handboek voor de omgang met gevangenen. 'Op mij maakte het allemaal een uitstekende indruk,' aldus de volksvertegenwoordiger. Hij snapt dan ook niet hoe de verhalen over martelingen de wereld in komen.
Laten we hopen dat het volk dat Hans van Baalen vertegenwoordigt niet even wereldvreemd, doof, blind en/of te kwader trouw is als hijzelf.


Streetlife (30/10)

Terwijl ik de boodschappen (melk, kwark, chocoladepasta) in mijn fietstas deed en een bejaard echtpaar gearmd voorbijschuifelde, stond een auto midden op de straat opeens vol op de rem. Vlak erachter kwam een andere auto ook met een ruk tot stilstand. Gelijktijdig vlogen de deuren open: een man en een vrouw betraden het strijdtoneel en begonnen zonder omhaal verbaal op elkaar in te hakken. In essentie ging het om wie nu eigenlijk voorrang had gehad, zo meende ik te begrijpen. Maar van een echte discussie (op basis van argumenten) was geen sprake. Hij was een sukkel, zij een harige kut - een fraaie pars pro toto, het moet gezegd - daar kwam het zo'n beetje op neer.
23november 002 (600 x 450) (198 x 148)Even dacht ik dat ik tussenbeide moest springen - die pet past ons tenslotte allemaal - om erger te voorkomen. Maar tot mijn niet geringe opluchting hielden man en vrouw het bij woorden alleen en stopten ze met hun verwensingen even plotseling als ze waren begonnen. En na weer achter het stuur plaatsgenomen te hebben, reden ze weg, de straat in grote vredigheid achterlatend.
Ik wreef mijn ogen uit, er was helemaal niets gebeurd... - nou ja niets: alle boodschappen zaten inmiddels in de tas en het bejaarde echtpaar was ondertussen toch maar mooi een heel eind opgeschoten.


Pech (27/10)

We hadden ons op zolder geïnstalleerd, verrekijker en fototoestel in de aanslag. F. zat op mijn schouder zodat ook zij niets van dit unieke natuurgebeuren hoefde te missen. Vandaag zou de zon maar liefst een uur eerder ondergaan dan de dag ervoor, en dat komt hoogstens één keer per jaar voor - zo hadden we uit de berichten van de media begrepen. Het moment suprême ging echter voorbij onder een loodgrijze hemel. Teleurgesteld daalden we weer af naar de koud geworden groentesoep.


Kettingzaagpolitiek (25/10)

‘George reageert op ieder probleem op de boerderij door het met een kettingzaag uit de weg te ruimen - daarom kan hij het volgens mij zo goed met Cheney en Rumsfeld vinden,' zo liet Laura Bush weten tijdens een diner in het Witte Huis eind april 2005. Ik stel me zo voor dat de aanwezigen hartelijk lachten om deze ontboezeming van de first lady. En dat ze zich daarna de zalmsalade nog eens goed lieten smaken.
Het citaat is te vinden in De shockdoctrine van Naomi Klein. Wie een werkelijk begrip wil krijgen van het vrije marktkapitalisme, dat onder auspiciën van de VS én gelegitimeerd door de theorieën van Nobelprijswinnaar Milton Friedman, al vijftig jaar zijn spoor van geweld en vernietiging door de wereld trekt, leze dit boek.


Bedrog (24/10)

Ekoland Rinse Appelstroop staat er op het potje. Dat moet ik hebben, denk ik. Appelstroop mmmmm! Thuisgekomen lees ik de kleine lettertjes. De stroop blijkt voor 77% uit beetwortels te bestaan. Zelfs ecoproducten zijn dus niet te vertrouwen. Om van de schrik te bekomen, maak ik een glaasje diksap. Frambozen en cranberries - de rode vruchten op het etiket passen bij de woorden. Maar wat lees ik daar! 90% van de inhoud is framboos noch cranberry, maar doodgewoon appel. Dat kan toch niet waar zijn, stamel ik. Maar dan snap ik het: door al die appels in het frambozen-cranberrysap bleven er te weinig over voor het potje appelstroop en dat hebben ze toen opgelost met beetwortels. Gerustgesteld neem ik een boterham pindakaas (met alleen maar pinda's!)


Schok (24/10)

Maandag brandde het Armando Museum in Amersfoort geheel uit. Negentien schilderijen en drie litho's van de kunstenaar gingen verloren. Ook zijn 28 werken in bruikleen in as opgegaan, waaronder de beroemde prent van Albrecht Dürer, Melancolia I, een ets van Jacob van Ruysdael en een schilderij uit het zeer kleine oeuvre van Hercules Segers. Alles even onvervangbaar. Armando: 'Dat al die bruiklenen zijn vernietigd vind ik nog het ergste.' Na een dag de pers te woord te hebben gestaan wil hij weer aan het werk. 'Ik schilder gewoon door. Wat moet ik anders?'


Afrika 006 (1013 x 760) (253 x 190)Weekendje Afrika (22/10)

Het is tegenwoordig zo geregeld en voor de prijs van het ticket hoef je het ook niet meer te laten. En dus vonden wij ons opeens terug in hartje Afrika. Net als hier was het er mooi weer en volop herfst. Maar bijvoorbeeld de huizenbouw verschilde aanzienlijk van wat we in Nederland gewend zijn. Dat de twee dagen zijn omgevlogen laat zich raden. Desondanks keerden we verkwikt en met een rijkdom aan nieuwe indrukken huiswaarts.


Dierenwelzwijn (18/10)

En terwijl al die Kamerleden zich bovenmatig druk maken over de jacht op de Veluwse wilde zwijnen gaan de beestonterende praktijken met hun soortgenoten in de bio-industrie gewoon door. Laten ze de minister over die echte zwijnerij eens aan de tand voelen.


Voorbeeld (17/10)

Waarschijnlijk heeft Rita Verdonk een voorbeeld willen zijn voor alle asielzoekers: nog voor de uitzetprocedure in gang wordt gezet al opgehoepeld zijn.


Meevaller (17/10)

Dat de allernieuwste politieke beweging van Nederland niet Trots op Rita Verdonk is gaan heten - dat valt dan weer reuzemee.


Bezoek hengelo12 10 001 (1013 x 760) (253 x 190)In de buurt van Hengelo (15/10)

Een boom om U tegen te zeggen.