Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

November


Geen flauw idee (28/11)

Op de videosite van de Volkskrant staat een filmpje van het scholierenprotest in Amsterdam (http://www.vk.tv/video/16117/scholierenprotest-draait-uit-op-rellen.html). Wat vooral opvalt: de jongeren genieten met volle teugen van de rellen. ‘Waar gaat dit over?' vraagt de verslaggever aan een glunderende jongen. ‘Ik heb geen flauw idee. Maar ik vind het wel fantastisch.' Gaat het nog om het teveel aan lesuren? Twee breeduit lachende jongens: ‘Nou, eh, half... Maar het leukste is natuurlijk de ruzie met de politie. 'Dat ‘half', daar moet je niets van geloven, verder zijn ze ontwapenend eerlijk.
Het filmpje is beloond met het maximale aantal van vijf sterren: meedoen is kicken, maar kijken naar de beelden natuurlijk ook. (Let op het vrolijk-bange gejoel van al die schattige meisjes.)


Schoen (27/11)

Gisteren had ik voor het eerst sinds jaren weer eens de schoen gezet. Baat het niet, het schaadt ook niet, zo dacht ik. En ik kon mooi ‘meeliften' op de wortel die F. in haar schoen had gestopt.
En warempel..... vanmorgen zat er nog wat in ook.


Boaven 't benul (26/11)

Na jarenlange afwezigheid staat Herman Finkers weer met een programma in het theater. Hij begint zijn voorstelling, nog voor hij het toneel betreedt, met de volgende prachtige tekst:

Mien herte is nich greuts,
ik kiek nich astraant oet de ogen:
ik hoal miej nich gängs met grote zaken,
met wat mie boaven 't benul geet.

Nee, ik heb miejzölf tot röst bracht,
ik bin stiller wörden,
zo as nen kleanen biej de moder lig,
as zonnen kleanen, zo bin ik.

Wat blijkt? Dit is de tekst van Psalm 131! Alleen heeft Finkers de aanspreking Heer of God weggelaten, alsmede de laatste twee regels.

Heer, niet trots is mijn hart,
niet hoogmoedig mijn blik,
ik zoek niet wat te groot is
voor mij en te hoog gegrepen.

Nee, ik ben stil geworden,
ik heb mijn ziel tot rust gebracht.
Als een kind op de arm van zijn moeder,
als een kind is mijn ziel in mij.

Israël, hoop op de Heer,
van nu tot in eeuwigheid.

Geef mij maar de Twentse hertaling - zonder de aanspreking en zonder de laatste twee regels. De twee teksten zeggen hetzelfde maar de eerste zegt me meer.

23november 001 (1013 x 760) (253 x 190)
Vroege lente (23/11)

Dit boompje heeft het duidelijk niet goed begrepen. Alsof het meent dat het de winter gewoon kan overslaan, is het maar vast in bloei gaan staan. Zo'n stille provocatie doet mij goed - ik zal aan dit boompje denken, elke keer als de winter me te lang gaat duren.


Raadsel (22/11)

Wat is het verschil tussen mens en dier? Dieren hebben geen ziel, en de mens ook niet.


De ironie van de evolutie (22/11)

The Great Chain of Being, met aan de ene kant van het schema een primitieve aap die zich via vele tussenstadia ontwikkelt tot het voorlopig hoogtepunt van beschaving, een fundamentalistisch christelijke Amerikaan die niet in evolutie gelooft. (citaat uit Tijs Goldschmidt, Kloten van de engel)


Commissie (22/11)

Er wordt een commissie ingesteld die moet onderzoeken of het zinvol is een permanente commissie in te stellen (de zogeheten Commissie Uitweg) die bij elke dreiging van een kabinetscrisis direct paraat staat om de oplossing voor het gerezen conflict zo te formuleren dat elke betrokkene zonder gezichtsverlies weer verder kan met doormodderen. (Ja, leest u deze zin nog maar eens.)


Politiek (22/11)

Na lang crisisberaad is er men er dan toch uitgekomen. Bazen die meer dan 185.000 euro per jaar verdienen wordt het niet gemakkelijker gemaakt om hun ondergeschikten (35.000 euro per jaar) eruit te gooien, maar om dit leed te verzachten wordt er niet getornd aan de aftrek van hun pensioenpremie, zodat zij na al die jaren hard werken voor de gemeenschap toch van hun welverdiende oude dag kunnen blijven genieten.


Biologie (21/11)

'Uniek zijn is niets bijzonders.' - een van de vele prachtige zinnen/observaties van Tijs Goldschmidt in zijn boek Kloten van de engel.


Engelse humor (20/11)

Een astroloog van een Londense krant kreeg zijn ontslagbrief, die begon met de woorden: 'Zoals u ongetwijfeld heeft voorspeld...' (in: Hitchens' boek God is niet groot)


Overname (19/11)

Op een dag drink je geen Grolsch meer maar SABMiller.


Bisschoppelijk bezoek (17/11)

Het gaat goed met de oecumene in Nederland. Vandaag kwam Sinterklaas aan in Kampen en naar de tv-beelden te oordelen kan zijn onthaal in dit protestantse bolwerk niet anders dan enthousiast genoemd worden. (Voor meer nieuws over zijn verblijf, verwijs ik naar het Sinterklaasjournaal. Elke werkdag rond kwart voor zes.)


Als een hond... (17/11)

Al redigerend kom ik soms opmerkelijke passages tegen. Zo las ik in God is niet groot, de vertaling van God is not great van Christopher Hitchens: 'De hulpbisschop van Rio de Janeiro, Rafael Llano Cifuentes, hield zijn congregatie tijdens carnaval in een preek het volgende voor: ‘De kerk is tegen het gebruik van het condoom. De seksuele relatie tussen man en vrouw moet natuurlijk zijn. Ik heb nog nooit gezien dat een hond een condoom gebruikte tijdens de gemeenschap met een andere hond.' Als ik deze verlichte katholiek goed begrijp, mag je het alleen op zijn hondjes doen zonder voorbehoedsmiddelen.


Knaapje (14/11)

Onze staatssecretaris van defensie, een in Bennekom geboren CDA'er, houdt het binnenkort voor gezien. De reden: hij kan burgemeester worden van Ede. En laat dat nu net altijd al zijn grote droom zijn geweest. Waarschijnlijk van toen hij nog een knaapje was... De Nederlandse politiek: het kan altijd nóg treuriger. (Jan Peter, waar ben je?, spreek je uit, weerhoud hem, zeg iets over verantwoordelijkheid, red ons arme land!)


Ontluikende geletterdheid (13/11)

F., net vijf geworden, is volop bezig letters en woordjes te oefenen. Haar verbaasde opgetogenheid als ze b a l geschreven heeft: het is prachtig om te zien. Zelfs in het kleinste kamertje zet haar ontdekkingstocht naar de taal zich voort. In plaats van het gebruikelijke 'papa, ik ben klaar' schalde het gisteren door het huis: 'kijk eens, ik heb een v gepoept.' En trots constateerden wij dat het nog klopte ook.


Verziekt (11/11)

Hét goede voetbalnieuws kwam dit weekend uit Enschede: Fred Rutten van FC Twente gaat niet naar PSV. De proleten-schaamteloosheid van de grootkapitalisten uit Eindhoven om te pogen een trainer-coach van een concurrerende ploeg tijdens het seizoen weg te kapen had gelukkig geen succes. Een pak van mijn (Tukkers)hart.


Zorgtaken (8/11)

De emancipatie stagneert; de zorgtaken zijn nog steeds onevenredig verdeeld over man en vrouw, aldus de Volkskrant van gisteren.
Nou, hier niet. Geen zorgtaak of we hebben hem verdeeld. L. schilt de aardappels, ik doe de boontjes. L. bakt een verjaardagstaart, ik plaats de kaarsjes erop. L. bindt de vuilniszakken dicht, ik zet ze aan straat. L. doet onze dochter in bad, ik droog haar af. L. trekt haar de pyjamabroek aan, ik het pyjamajasje. L. kust haar goedenacht, ik geef haar nog een aai over de bol. Alleen indertijd met de borstvoeding kwam het vooral op L. aan en stond ik maar zo'n beetje werkeloos toe te kijken.


Verschenen (8/11)

Vandaag kreeg ik het boek Lexicon van de ethiek (Van Gorcum) toegestuurd. Ongeveer tien jaar geleden (!) schreef ik daar een bijdrage voor, het lemma over cynisme. En verdomd, nu is het dan eindelijk toch in druk verschenen. Ongewijzigd! Ja, ja, mijn stukje stond en staat als een huis. En ik prijs me gelukkig: iets dat de tand des tijds zo kan doorstaan, moet haast wel waar zijn.


Malaise (7/11)

In Pakistan is de noodtoestand uitgeroepen, in Afghanistan kost een zelfmoordaanslag tientallen dodelijke slachtoffers, in Darfur gaat het etnische geweld onverminderd door en hier ten huize kamp ik met een zware verkoudheid en ellendige rugpijn. Zo is er overal wel wat.


Trots op Nederland (5/11)

Het nationale korfbalteam is hard op weg om wereldkampioen te worden. Vandaag werd Rusland - een van de grootmachten in de wereld - met maar liefst 30-6 weggevaagd.


Peiling (2/11)

Het wachten is op een opinieonderzoek van Maurice de Hond waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking voor een heropening van de Deventer moordzaak is.


Ontwakend (2/11)

Een eendje lijkt op een tweetje - zoals F. vandaag in alle vroegte vaststelde.