Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

Maart


Op het kerkhof (23/3 - Pasen)

Nergens een leeg graf, nergens een man van wie we konden denken dat hij was opgestaan.


Gelijkenis (22/3)

Jan Peter Balkenende is vereeuwigd in Madame Tussaud. Het resultaat mag er zijn. Origineel en wassen beeld lijken sprekend (nou ja, eigenlijk zwijgend) op elkaar. Vooral de wassen neus is bijzonder goed gelukt.


Goede vrijdag (21/3)

Jezus is aan het kruis geslagen, zei F. vandaag tussen neus en lippen door. Wat een kind allemaal niet leert op school...


De Olympische gedachte (18/3)

Als Tibet zichzelf nu voor de zomer tot een onafhankelijk land uitroept dan kan het misschien onder eigen vlag in augustus aan de Olympische Spelen meedoen.


Het licht gezien (14/3)

Een verhaal uit een manuscript dat ik redigeer. 'Zijn hele leven had een man de islam gepredikt en hij deed zelfs dagelijks, tot zijn dood, de oproep tot gebed in zijn dorpje. Op zijn doodsbed vroeg hij om zijn familie; hij had een aantal zoons en dochters die ook weer hun eigen gezin hadden. Toen zijn familie er was, vroeg hij om de koran. Hij had tranen in zijn ogen, dus zijn familie dacht dat hij voor de laatste keer iets zou gaan reciteren, zoals ze hem al zo vaak hadden zien doen. Maar toen hij het in zijn hand nam, zei hij: "Hierbij doe ik afstand van alles dat in dit boek staat geschreven. Het is een leugen." Toen stierf hij.'
(En hoe legt een strenggelovige moslim dit verhaal uit? De man was waarschijnlijk te ijdel geweest in zijn preken. Allah had hem daarom gestraft door hem deze woorden te laten uitspreken vlak voordat hij overleed, zodat hij niet de geneugten van het hiernamaals zou mogen smaken.)


Mijn god! (14/3)

Nondeju, Jezusmina, gossiemijne, nu willen ze ook al het verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht halen.
En God is weer eens niets gevraagd. Maar ik vermoed dat het hem worst zal wezen. Allah daarentegen...oei, die zal wel op zijn teentjes getrapt zijn.


Maart schudt zijn kop (12/3)

Storm. Windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Harde buien. Het KNWI heeft een weeralarm afgegeven. (Weer een alarm? Nee, een weeralarm.) Iedereen met een aanhanger aan zijn auto of fiets wordt aangeraden niet de weg op te gaan.


De blijde boodschap herroepen (9/3)

Uit het (omgekeerde) evangelie volgens Ajax. De Verlosser is opgestaan en na drie weken weer heengegaan. En de tempel van de arena is nog steeds niet gereinigd...


Yes she can! (5/3)

Hillary is nog steeds in de race. Zouden die slapende kindertjes dan toch geholpen hebben? (Hoe langer die democratische voorverkiezingen duren hoe beter is het is voor de republikeinen. Hoeveel energie hebben Obama of Clinton nog over als een van hen straks de strijd om het presidentschap aan moet gaan?)


Geklets van zomaar een zwemmer (5/3)

In een column roept Pieter van den Hoogenband de IOC op namens de sporters zich uit te spreken over de mensenrechtenschendingen in China. Een goede zaak. Want het wegduikgedrag van de sportbestuurders (waaronder Erica Terpstra en Hein Verbruggen) begint pijnlijk-genant te worden. Zeg niets kritisch over China, want dan kom je aan ons - dat lijkt de boodschap te zijn.
Eerder liet VDH's trainer Jacco Verhaeren al weten dat hij de IOC veel te afzijdig vond. Toen deed Verbruggen hautain de deur dicht met de woorden ‘popi-jopipraat van zomaar een zwemtrainer'. Waarschijnlijk zal de reactie van deze bobo der bobo's nu ongeveer zo luiden: ‘het geklets van zomaar een zwemmer'.


Aarde (4/3)

Bezoek lucmarijke 006 (600 x 450) (198 x 148)De boom voor het huis staat in roze bloei. Een vinkje strijkt op een van zijn takken neer en laat zich een minuut of wat rustig bekijken. In de boom ernaast zit een duif. Roerloos, alleen draait hij zo nu en dan met zijn kopje. Het lijkt net alsof hij me gezelschap houdt - telkens kijk ik op van mijn werk: ja hoor, hij zit er nog.
En dan lees ik in een manuscript - hoe toepasselijk - het Onzevader van Jacques Prévert:

Notre Père qui êtes aux cieux
Restez-y
Et nous nous resterons sur la terre
Qui est quelquefois si jolie.

Onze Vader, die in de hemelen zijt
Blijf daar maar
En wij, wij blijven wel op de aarde,
Die af en toe zo lieflijk is.


Over de rug van slapende kindertjes (3/3)

Hillary Clinton gaat het niet redden. In een laatste wanhoopspoging gooide ze er nog een tv-spotje tegen aan (http://www.youtube.com/watch?v=M70emIFxETs) met de duidelijke suggestie dat de veiligheid van de onschuldig slapende Amerikaanse kindertjes beter niet toevertrouwd kon worden aan de onervaren Obama. De campagne van de yes-we-can-man sloeg binnen een paar uur terug terug met een tegenspotje (http://www.youtube.com/watch?v=879o1_pxO0c). Ze worden nu na elkaar uitgezonden. En zo keert Hillary's poging zich tegen haarzelf. (Maar waar twee vechten om een been, gaat de derde er mee heen. Het zou me niks verbazen als in november toch republikein McCain de presidentsverkiezingen gaat winnen.)