Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

Juni


Troost (30/6)

Ook de Duitsers hebben niet gewonnen.


Nadering komkommertijd (21/6)

Mens verdachte in vastgoedfraudezaak - aldus een kop in de (digitale) Volkskrant van vandaag. Nou, nou, dat is me het nieuws wel. Als het nu een koe was geweest, of een herdershond of een marmot,....


Trots op Nederland (21/6)

Bij dagblad Trouw mogen de digitale lezers reageren op de stelling: Wat doen we met Guus Hiddink als Rusland de kwartfinale van Nederland wint? De mogelijkheid 'vierendelen' staat er niet bij. Daarom heb ik maar gekozen voor 'We ontnemen hem zijn Nederlandse staatsburgerschap'. En 20 procent van de respondenten met mij.


Elk nadeel heeft zijn voordeel (20/6)

Volop in voorbereiding voor het jaarlijkse weekje fietsen in het hooggebergte (begin juli) raak ik eerst zwaarverkouden en krijg er dan nog een griepgolf overheen. Van trainen komt niets meer. Maar het ideale klimgewicht bereik ik niettemin moeiteloos: vanmorgen wees de weegschaal nog maar 67,5 kilo aan. Rasmussenachtige proporties...


Toeval (16/6)

Robbert Dijkgraaf in een van zijn stukjes in zijn mooie boek Blikwisselingen: 'De regels van de statistiek eisen dat er regelmatig iets gebeurt waarvan iedereen denkt "dat kan geen toeval zijn", anders is het geen toeval.' Fraai. Toeval bestaat maar de hardnekkige neiging van de mens om er toch iets anders, iets betekenisvols, iets samenhangends in te zien (dat kan geen toeval zijn) ook.
Lees alle voetbalverslagen van de afgelopen weken er maar op na. Dat Nederland zowel Italie als Frankrijk met grote cijfers verslaat is geen toeval of geluk - althans die vormen die niet meer dan een klein deel van de verklaring. Het gaat om teamgeest, het karakter van de coach, de gerijptheid van de Nederlandse raspaardjes, hun vaderschap dat hen verantwoordelijker heeft gemaakt enzovoort, enzovoort. Van louter toeval is namelijk geen verhaal te maken.


Zwartkijker (14/6)

Straks komt Nederland in de halve finale Frankrijk of Italie opnieuw tegen en dan verliezen we na strafschoppen.


Met Sylvia (12/6)

De geniale nonsens van het enfant terrible van de Nederlandse cabaretwereld: http://hansteeuwen.tv/html/post/77.html. Arme Sylvia van de filmverhuur.


Ondertussen in Afghanistan... (11/6)

Terwijl Nederland belangrijkere dingen aan zijn hoofd heeft - de volgende tegenstander is tenslotte Frankrijk - blijft het in Afghanistan behelpen met de opbouw. Een vernietigend rapport van de ACBAR (naar Allah Akbar?) meldt onder andere het volgende:
- zo'n 40 procent van de hulp vloeit terug naar de donorlanden in de vorm van betalingen voor ingehuurde bedrijven en salarissen voor expats
- alle donoren geven gezamenlijk 7 miljoen dollar per dag uit voor Afghanistan; alleen de militaire uitgaven van de VS in Afghanistan bedragen al bijna 100 miljoen dollar per dag.
Dat onze jongens in Zwitserland meer zullen bereiken dan onze jongens in Uruzgan lijkt geen boude bewering. En reken erop dat wij Nederlanders dat ook liever zien dan het omgekeerde...


Radio - the day after (10/6)

Als u even wilt nagenieten van het wereldelftal van de wereldcoach Van Basten luister dan vooral nog eens naar het 'objectieve' radioverslag van Jack van Gelder bij de totstandkoming van de 2-0: http://player.nos.nl/index.php/media/play/tcmid/tcm:5-384939/
Zulke hysterische emoties bij een man kunnen toch alleen door voetbal opgewekt worden.


Rita is boos (5/6)

De beveiliging van Rita Verdonk wordt teruggeschroefd. Een risicoanalyse van de overheid geeft aan dat er nauwelijks meer dreiging zou zijn. De vrouw mocht haar heilige verontwaardiging uitgebreid op tv uit de doeken doen. En via haar website is ze meteen een inzamelingsactie begonnen onder de leus ‘Help mee Rita te beveiligen'.
Het moet welhaast onverdraaglijk voor haar zijn: niet meer genoeg bedreigd te worden om het te rechtvaardigen datzes kleerkasten haar permanent beschermen. Twee agenten blijven er over: daar kun je als toekomstige premier van Nederland natuurlijk niet mee voor de dag komen. Dan begin je op een loser te lijken.
Dat zij ook een van de Kamerleden was die haar voormalige partijgenote Hirsi Ali niet een paar maanden extra beveiliging gunde - ze is het vast zelf al weer vergeten. Op de bres voor de Nederlandse belastingbetaler heette het toen. Eén ding kan Rita nog beter: op de bres staan voor zichzelf, voor haar grote gekrenkte narcistische zelf.


Democratie (4/6)

De opvolger van de Europese Grondwet komt er aan. Deze week zal de Tweede Kamer met grote meerderheid 'ja' zeggen tegen het Verdrag van Lissabon. Die afspraken vervangen de Europese Grondwet die drie jaar geleden door Nederlandse en Franse kiezers werd afgewezen. Na het referendum zei ook de Tweede Kamer 'nee'.
En nu zal diezelfde Kamer instemmen met een verdrag waarvan deskundigen beweren dat het inhoudelijk slechts weinig verschilt van de Grondwet. Maar het beeld is anders, vandaar. (de NRC van 3 juni.)


Schrikbeeld (2/6)

Op het applauscongres van het CDA afgelopen zaterdag antwoordde Balkenende op de vraag wat hij na 2011 gaat doen met een dikke, ongetwijfelde zelfvoldane, glimlach: 'Zegt u nou zelf: ik kan toch nog gemakkelijk tien jaar mee?'
Je zou bijna de Amerikanen gaan benijden: die weten tenminste zeker dat ze na acht jaar van Bush af ziijn.