Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

Januari


Tot de dood ons scheidt (31/1)

Op grote billboards op de NS-stations staat een mooie jonge vrouw. Ze kijkt erg zorgelijk. En niet voor niets: het gaat hier om reclame voor de echtscheidingsbeurs die op 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden. Dat blijkt een geschikte datum te zijn: vooral na de kerstdagen - vrede op aarde - wordt het verlangen om te scheiden bij veel mensen heel sterk.
Samen met allerlei lotgenoten lopen langs de stands om je te laten informeren over alle ins en outs van het uit elkaar gaan: het blijft wat bizar. ‘Zaterdag komt oma oppassen, want papa en mama gaan samen naar een beurs.' ‘Mag ik niet mee dan?' ‘Nee, het is alleen voor papa's en mama's.'
Maar misschien wordt het wel zo'n gezellig dagje uit - eindelijk eens weer iets met z'n tweeën! - dat je thuis alle folders meteen bij het oud papier gooit en besluit om dapper weer door te gaan.


Viva voor gevorderden (27/1)

Psychologie Magazine maakt reclame voor haar volgende nummer, met de volgende lokkende onderwerpen: Spijt van een facelift, Seks met een goede vriend: slim of niet?, Leer van je teleurstellingen, Wat maakt iemand populair?, Zo herken je talent bij een kind.
Ja, psychologie is echt iets voor (oudere) meisjes.


Een monster (25/1)

Roger Federer lijkt als sportman maar heel weinig op Gerard van Velde. Hij wordt namelijk nooit vierde, sterker: als hij niet de finale van een belangrijk toernooi wint, dan is dat al groot nieuws, laat staan als hij de finale niet eens haalt. Zo ongenaakbaar was hij de afgelopen jaren in het tenniscircuit. Vandaag werd hij in de halve finale van het Australisch Open verslagen. Zijn reactie mag er wezen: 'I've created a monster that I need to win every tournament. Still, the semi-finals isn't bad.'
Een groot toernooi kunnen winnen: dan ben je een goede tennisser. Federer is die waarheid al lang ontstegen. Hij is zo goed geworden dat hij een groot toernooi alleen nog maar kan verliezen.
Het zal voor hem een hele kunst worden om dat zelfgeschapen monster te blijven verslaan.


Sportheld (23/1)

Afgelopen weekend, tijdens het WK Sprint in Heerenveen, nam Gerard van Velde afscheid als topschaatser. En natuurlijk kwamen toen die beelden weer voorbij van zijn onvergetelijke 1000 meter-race tijdens de Olympische Spelen van Salt Lake City. Wat mij betreft behorend tot de top 5 van mooiste momenten in de Nederlandse sporthistorie. Alles wat sport zo mooi maakt zat erin.
Van Velde was een paar dagen ervoor vierde geworden op de 500 meter op een paar hondersten van een seconde - weer die vervloekte vierde plaats, het leek hét verhaal van zijn carrière te worden. Het was misschien de woede en de teleurstelling daarover die hem naar die magische kilometer leidden. Al zijn kracht, al zijn gram werd omgezet in snelheid - in een nog nooit vertoonde snelheid. De eindtijd verblufte iedereen: 1.07.18 - een wereldrecord dat bijna 0.6 sneller was dan het vorige, een ongekende verbetering op zo'n afstand.
Van Velde behoorde niet tot de favorieten en zat daarom voorin in het programma. En dus begon voor hem het tergende lange wachten - en wij, supporters voor een tv in Nijmegen Oost, wachtten in spanning met hem mee. Met elke volgende rit werd duidelijker wat voor prestatie hij had geleverd. Iedereen reed zijn schaatsen stuk op zijn tijd: niemand kwam zelfs maar in de buurt.
Goud werd het, kippenvelgoud, goud om tranen van in je ogen te krijgen - in mijn ogen althans. Zijn dolle sprong na de laatste race, die geweldige ontlading - hoe hij daar liep op blote voeten en met ontbloot bovenlichaam - zijn wijzende vinger naar het publiek, een gebaar van dank, en toen als slotstuk die handkus, openbaar maar ook intiem, voor die ene speciale die ook op de tribune zat: als ik deze beelden terugzie, raak ik weer ontroerd.


17. ... Lg4-e6! (20/1)

Bobby Fischer is dood. De schaaklegende werd 64 jaar; een schaakbord telt evenveel velden... Toen hij in 1972 wereldkampioen werd door Boris Spasski te verslaan in ‘de match van de eeuw', was ik 9 en had ik net schaken geleerd. Het werd een grote passie. (Voetbal en schaken: dat ging heel goed samen.) In de zesde klas van de Paulusschool zat ik aan bord 1 van het schoolteam; we werden kampioen van Hengelo.
Ik kocht veel schaakboeken (van H. Bouwmeester in de Prismareeks) en speelde de partijen en de grandioze combinaties na van de raadselachtige grootmeesters met die prachtige vreemde namen: Lasker, Capablanca, Aljechin, Euwe, Tal, Botwinnik. En van Fischer.
Als eerbetoon aan het genie zocht ik de partij op waarmee hij zijn naam vestigde... Hij was toen 13 jaar.... En daar stond ie: op bladzijde 71 in deel 8 van de Prismaboekjes. New York 1956. Wit: D. Byrne - Zwart: R.J. Fischer. Het diagram na de zeventiende zet van wit. Vlak voor Fischers briljante antwoord: Lg4-e6, de enige zet naar winst.
Het zou een passend grafschrift kunnen zijn: 17. ... Lg4-e6!


Land van melk en honing (19/1)

Israël heeft gisteren de overgangen naar de Gazastrook volledig afgesloten in antwoord op doorgaande raketbeschietingen. Ook humanitaire goederen kwamen er niet meer door, bevestigden hulporganisaties.
‘Als de melkvoorraad klein is in Gaza zal de minister worden gevraagd een melkzending goed te keuren en dan komt er melk', aldus een Israëlische woordvoerder. Hij zei dat het niet de bedoeling is de bevolking uit te hongeren. Maar ‘het is onaanvaardbaar dat de mensen in Sderot [dat vaak doelwit is van raketaanvallen] elke dag in angst leven en de mensen in Gaza hun normale leven leven'. (NRC)
Hun normale leven leven: het staat er echt.
(Er is voor Bush nog heel wat werk aan de winkel om voor 2009 vrede te bewerkstelligen in het land van melk en honing.)


Speerpunt milieu (19/1)

Acht ministers en staatssecretarissen overtreden de eigen regels voor dienstauto's. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat hun auto te vervuilend is en te veel brandstof verbruikt.
Een minister of staatssecretaris die aan een nieuwe dienstauto toe is, mag er een kiezen met een energielabel van A tot en met D. Maar onder anderen de ministers Rouvoet en Verhagen hebben auto's die meer verbruiken. Verder heeft minister Verburg een dieselauto zonder roetfilter.
Het kabinet belooft dat afgeschreven dienstauto's voortaan volgens de regels worden vervangen door zuinige auto's. (een bericht op teletekst)


Schoolplein (18/1)

Gisteren stond ik op een schoolplein ergens in een nieuwbouwwijk in Arnhem-Zuid. Ouders wachtten op hun kroost - wat vaders, een enkele opa en oma, maar vooral veel jonge moeders, al dan niet met kinderwagen waarin het jongere broertje of zusje.
En plots - daar op dat winderige schoolplein in Arnhem-Zuid - zag ik in alle helderheid de mens als biologische soort, als een zoogdier met de niet te stuiten drang om zich te reproduceren. Het was een inzicht van niks, maar toch trof het me. Alsof de natuurin al haar banaliteit even tevoorschijn kwam, en mij iets onthulde dat normaliter verborgen blijft.


Tot elkaar veroordeeld (15/1)

Vol verwachting klopt ons hart. Hoeveel nachtjes slapen zou het nog zijn tot de première? Alleen de regisseur weet het. En misschien zelfs hij niet eens. Nu hij ons zo heeft lekker gemaakt met zijn filmpje over de islam willen we natuurlijk niet teleurgesteld worden. Nederland in het wereldnieuws: voor minder doen we het niet.
Als het nu maar geen anti-climax wordt. Maar daar hoeven we denk ik niet echt bang voor te zijn. Er zijn vast een boel jonge moslims te vinden die zich willen laten provoceren en heel beledigd rellen willen gaan schoppen.
Wilders en die moslims: zonder elkaar zouden ze niets zijn, zou hun identiteit volstrekt betekenisloos worden.


Identiteit (13/1)

Vijfentwintig jaar woon ik nu in Nijmegen. Ik voel me er thuis, hoef er niet meer weg. Maar afkomst verloochent zich niet, ik blijf een geboren en getogen Tukker. En ik stond dan ook dansend te juichen toen FC Twente afgelopen vrijdag in de uitwedstrijd tegen NEC in de blessuretijd toch nog de gelijkmaker scoorde.


Accent (12/1)

'Afkomst verloooochent zich niet,' zei de in Hengelooo geboooren en getooogen Tukker.


Vakantiebestemming (10/1)

Op de Vakantiebeurs in Utrecht presenteert Rwanda zich voor het eerst als toeristische bestemming. Maar associeert elke reiziger dit land niet meteen met de volkerenmoord in 1994 waarbij in honderd dagen tijd tussen de 500.000 en 1 miljoen mensen werden afgeslacht ? Ja, dat beseft Emmanuel Werabe van Rwanda Tourism ook wel. ‘We stoppen ons verleden niet weg, maar we maken er ook geen circus van. In Kigali is een genocidemusem en in enkele andere plaatsen ook. Daar brengen we mensen naartoe als ze dat willen.' Daarna of daarvoor is een bezoek mogelijk aan het fraaie gebergte in het noorden en oosten van het land alwaar berggorilla's in het wild te bezichtigen zijn. (bron NRC, 9/1)


Het moderne leven (10/1)

In Duitsland zijn er al verzekeringsmaatschappijen die investeren in risicovolle buitenruimtes voor kinderdagverblijven, omdat kinderen door de (schijn)veiligheid van de huidige buitenruimtes tot zulke onbeholpen volwassenen uitgroeien, dat ze een enorme kostenpost voor hun verzekering worden. (in de Volkskrant van vandaag)


Relatie (9/1)

Zo gauw hij haantjesgedrag vertoonde, was zij er als de kippen bij om hem terecht te wijzen.


Hillary for president (9/1)

Tegen alle verwachtingen in won Hillary Clinton toch de voorverkiezingen in New Hampshire. En plots doet ze weer mee, is de negatieve spiraal waarin haar campagne dreigde te komen doorbroken. Wat het hem deed was een snik in haar stem, een (goed gekozen?) emotioneel geladen hapering bij het beantwoorden van een vraag. De powervrouw die ook kwetsbaar kan zijn: het was perfect gedaan.
Straks wordt ze president van de VS, en dan zullen we terugdenken aan dat ene beslissende moment in begin januari toen ze, doodvermoeid, precies de juiste woorden en toon wist te vinden. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=MVlwH7-05Fk.


Missie geslaagd (7/1)

Gisteren was ik in Almelo. Ik had er wat te doen. En toen dat gedaan was ben ik op zoek gegaan naar het stoplicht waarover Herman Finkers zulke mooie woorden schreef. Op een verlaten kruispunt vond ik het: eerst sprong het op rood en toen op groen.


Landroof (5/1)

Een nieuw tv-programma dat het vermelden waard is. Het vraagt aandacht voor de verdere aantasting van het toch al volgebouwde Nederlandse landschap. Het schaart zich daarbij nadrukkelijk aan de kant van actievoerende burgers die trachten bestuurders tegen te houden die willen scoren met bedrijventerreinen, bungalowparken of andere 'stukjes investering in de toekomst'. Mensen die op tv echt aan het woord komen, hun verhaal over een publieke zaak uit de doeken kunnen doen, en hopelijk daarmee druk kunnen uitoefenen op de besluitvorming: dat zie je toch niet vaak. Het wordt uitgezonden op de donderdagen op Nederland 2 van 19.25 tot 19.50 door de VPRO. Zie ook de website: http://www.landroof.nl/


Duizelingwekkend (3/1)

'Het universum had zo makkelijk zonder leven, zo eenvoudig kunnen blijven - enkel fysica en chemie, enkel het verspreide stof van de kosmische explosie, die de geboorte vormde van tijd en ruimte. Het feit dat het hier niet bij is gebleven - het feit dat uit vrijwel niets leven ontstond - is zo'n duizelingwekkend gegeven dat ik gek zou zijn als ik zou proberen het in woorden recht te doen. En dat is zelfs nog niet het einde van de hele kwestie. Niet alleen ontstond de evolutie: uiteindelijk leidde zij zelfs tot wezens die in staat zijn het proces te doorgronden, en zelfs het proces te doorgronden waarmee ze het doorgronden.' (Richard Dawkins op de eennalaatste bladzijde van zijn schitterende boek Het verhaal van onze voorouders; Een pelgrimstocht naar de oorsprong van het leven.)


Voornemens (3/1)

Het hele jaar 2007 leek het er over te gaan: overgewicht. Dik zijn - het was een heus volksgezondheidsprobleem geworden. De bmi (body mass index ), het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters, is de maat waarmee de goeien van de slechten, de abnormalen van de normalen, gescheiden worden. (Met een bmi tussen de 23 en de 25 behoor je tot de normalen.)
Maar wat berichtte de Volkskrant op de laatste dag van het jaar op de voorpagina? Onder mannen ouder dan 55 jaar hebben zij met overgewicht (bmi tussen 25 en 30) de hoogste levensverwachting. Zelfs van zwaarlijvigheid (bmi tot 36) ga je niet eerder dood, integendeel.
Leve het buikje, leve de pens. Alle goede voornemens konden samen met wat extra biertjes meteen in de ijskast. Dik dood gaan wordt het nieuwe ideaal!
En ik? Met mijn bmi van net 20 moet ik flink aan de bak: over tien jaar moet er 16 kilo bij zijn om aan de goede kant van de streep te staan.