Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

December


Spit (30/12)

Op de valreep van het jaar toch nog een nieuwe ervaring. Zomaar, gratis en voor niks. Ongekend felle pijnscheuten vanuit de onderrug. Niet wetend hoe op te staan, uit bed, uit een stoel, hijs ik me als een oud gebrekkig mannetje omhoog, scharrel wat rond, ga uit arren moede maar weer zitten of liggen, wat ook niet helpt etc.


Vrede op aarde (28/12)

Om hun christelijke vrienden uit het Westen niet voor het hoofd te stoten besloten de Israeliërs pas de dag na Kerstmis de Gazastrook te bombarderen. Toen de meer dan 200 doden geborgen waren, keerde de vrede op aarde weer terug.


Pervers (21/12)

Regelmatig hoor je dat de thuiszorg in Nederland nogal te wensen over laat. Nou, in Amsterdam niet. Misschien wel voor de mensen voor wie de zorg bedoeld is, maar niet voor de bestuurders van de Stichting die die zorg levert. Eén bestuurslid verdiende 918.654 euro, inclusief ontslagvergoeding, zo meldde NRC gisteren op de voorpagina.
Dat soort mensen wil waarschijnlijk verhinderen dat ze later als ze naast pervers ook nog oud en versleten zijn, ooit een beroep zouden moeten doen op de thuiszorg.


Luis Bunuel (19/12)

Ik doe de redactie van de autobiografie van de Spaanse regisseur Luis Bunuel. Hij is geen schrijver maar hij schrijft mooie kernachtige, genadeloze zinnen. Zo noteert hij over tijdgenoot en voormalige vriend Salvador Dali:
'... hij wordt zo hevig door zichzelf verblind dat alles wat hij zegt hem treft met de absolute kracht van de waarheid.' Dodelijk.


Op je buik (19/12)

Nog steeds op zoek naar een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers vind ik op een site de volgende aanprijzing: "Zo krijg je als je zwanger bent bij onze verzekering een uitkering bovenop de kleine uitkering van minister Donner. Bij vrijwel alle andere aov's kun je dat op je buik schrijven.' Jammer genoeg ben ik een man. Maar met die woordspeling hadden ze me al bijna als klant binnengehaald.


Logica (15/12)

Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, omdat het met al die auto's op de weg veel te gevaarlijk is om te fietsen.


Een Twentehart blijft altijd kloppen (4/12)

Sinds de finale Spanje-Duitsland van het afgelopen EK (eind juni) had ik geen volledige voetbalwedstrijd op tv meer gekeken. Maar gisteren ben ik er toch weer eens voor gaan zitten: Twente-Schalke '04, voor een plaats bij de laatste 32 die zullen strijden om de UEFA-beker. Niet sprankelend, wel heel spannend. En met een afloop die mij een gat in de lucht deed springen: 2-1 voor de club, die me altijd zal blijven herinneren aan mijn wortels.


Geloof (4/12)

We fietsen door de natte sneeuw, F. bij mij achterop. 'Als Sinterklaas morgen maar niet met zulk weer de deur uit hoeft,' zeg ik tegen haar. Ze antwoordt: 'Ach, dan ken jij de Sint nog niet. Die laat zich door niets en niemand tegenhouden.'


Kay van de Linde dixit (en exit) (3/12)

Als iemand die normaal zelf alleen maar gebakken lucht verkoopt, ja zelf gebakken lucht is, over de beweging van Rita Verdonk meldt dat die gebakken lucht is, dan kunnen we met recht veronderstellen dat deze opmerking in ieder geval geen gebakken lucht is, nee, veeleer de harde, pijnlijke waarheid verwoordt.