Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

December


NK schaatsen allround (29/12-30/12)

Een omschrijving uit het kerstcryptogram van De Groene Amsterdammer: Is Sven Kramer! (negen letters)
Antwoord: ijzersterk. (Kramer werd Nederlands kampioen door alle vier afstanden te winnen.)


Stel je voor (29/12)

Op de valreep van het oude jaar krijgen we nog een brief van Henny Huisman. Hij waarschuwt ons voor de allerlaatste keer. ‘Tot mijn schrik blijkt uit onze administratie dat u nog niet gereageerd hebt op onze eerdere oproepen uw lotnummers voor de PostcodeKanjer te activeren. Ik vraag u dringend dit alsnog te doen, zodat ook u kunt meedelen in de Kanjermiljoenen! Want stelt u zich eens voor: op 1 januari valt de 25,8 miljoen euro op 6525CT...' Het is alsof we weigeren de sleutel tot het paradijs in ontvangst te nemen, als we ook deze waarschuwing in de wind slaan. Want stel je toch eens voor...


Voornemen (27/12)

Kerst 001 (1013 x 760) (253 x 190)Laten we in het nieuwe jaar een voorbeeld nemen aan de gemeenschapszin van deze appel(s).

---

---

---

Eer en minachting (22/12)

Het vorige stukje had ik ook naar ik@nrc.nl gestuurd, de dagelijkse rubriek op de achterpagina van de NRC waarin een lezer met een kort verhaaltje (maximaal 120 woorden) doordringt tot de krantenkolommen. En warempel, ook voor mij was die eer weggelegd.
Dat het een twijfelachtige eer is bleek toen ik de reacties op mijn stukje onder ogen kwam, die door de NRC op haar site worden geplaatst. Zo'n ik-stukje blijkt mensen aan te trekken, die - als ratten uit de riolen van het internet gekropen -, er kennelijk genoegen in scheppen om een voor hen totaal onbekend iemand te beledigen en belachelijk te maken, daarbij teksten van zijn website misbruikend. Ze roepen vooral mijn minachting op.
Het vreemde is niet dat er zulke minne types bestaan, maar dat de NRC, die toch als een kwaliteitskrant bekendstaat, ze alle ruimte geeft.


Eenmalig (21/12)

Gisteren kreeg ik twee enveloppen van de belastingdienst. In de eerste zat de VAR-verklaring voor 2008, nog geen week nadat ik hem had aangevraagd. Ook in het nieuwe jaar mag ik de voordelen die ik uit mijn werkzaamheden geniet aanmerken als winst uit onderneming. Een hele geruststelling. Ik word nog wel gewaarschuwd: ‘Let op! De verklaring wordt eenmalig verstrekt. Bewaar deze daarom zorgvuldig.'
Daarna opende ik de tweede enveloppe en die bevatte precies dezelfde VAR-verklaring met precies dezelfde waarschuwing. Leuker kunnen ze het inderdaad niet maken.


Stampottenonderzoek (20/12)

Een bericht uit de Volkskrant: 'Boerenkoolstamppot is de favoriete stamppot onder Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek dat Unox donderdag bekendmaakt. Het stamppottenonderzoek, dat dit jaar voor het eerst werd gehouden, brengt de stamppotconsumptie van de Nederlanders in kaart. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat bewoners uit de drie noordelijke provincies het vaakst stamppot op tafel zetten. Ook onderzocht de rookworstenfabrikant welke provincies juist andijviestamppot, hutspot of boerenkool prefereren. Zo eten Gelderlanders naast boerenkool graag zuurkool, maar zijn ze ook fervent liefhebbers van de streekstamppot ‘Hete Bliksem'.'
Hier moet toch een mooie multiplechoicevraag voor het inburgeringsexamen uit te destilleren zijn.


Sportvrouw van het jaar (19/12)

Zwemster Marleen Veldhuis werd het. Europees kampioene 50 en 100 meter vrije slag, tweede bij het WK op de 100 meter. Hoe zeer ik het haar ook gun - niemand gun ik het eigenlijk meer dan haar: deze innemende Twentse ster zonder kapsones - ik vond haar uitverkiezing maar vreemd. Ook genomineerd waren schaatsster Ireen Wüst en atlete Lornah Kiplagat. Beiden wereldkampioen - wat Veldhuis niet kan zeggen. Kiplagat zelfs tweemaal: op de halve marathon en op de lange cross. Wüst had vorig jaar gewonnen, dus die kon met goed fatsoen wel gepasseerd worden. Maar Kiplagat? Haar hardloopprestaties waren uniek, zeker voor Nederlandse begrippen,en bijna onovertrefbaar (ja, ze kan nog Olympisch kampioen worden). Ik vermoed dan ook dat er wat anders meespeelt: het gros van de sporters die hun stem mogen uitbrengen kan haar (nog?) niet zien als een echte Nederlandse, ze blijft de exotische Keniaanse die weliswaar genaturaliseerd is maar er toch niet helemaal bij hoort, bij de grote Hollandse sportfamilie. Kiplagat mag voor Nederland medailles winnen, maar om dat te belonen met een Jaap Eden: dat is (nog?) te veel gevraagd.


Verwende kereltjes (17/12)

Door politieacties konden dit weekend twee voetbalwedstrijden niet doorgaan. Er waren miljoenen mensen gedupeerd, jammerden de voetbalbobo's, die voor hun belangrijke functies wel wat meer zullen incasseren dan de 2000 euro in de maand waar agenten het mee moeten doen.
'De KNVB waarschuwde dat als de politie met acties ook het komend weekeinde topduels met acties onmogelijk zou maken, de bond de hele competitie zou stilleggen' aldus de NRC. Dat riekt naar opruiing en chantage. En daarom: laat de politie maar gewoon dit weekend nog een keer actie voeren. De voetballers zullen het niet erg vinden: het zal toch veel te koud zijn voor die verwende kereltjes.


VVD (17/12)

Ik doe de eindcorrectie van het boek Zestig jaar VVD - wat een mens allemaal niet doet voor de kost! - en lees op bladzijde 119: 'Die V van de VVD staat ook voor vrolijkheid', aldus Bolkestein bij zijn aantreden [als fractievoorzitter] in het voorjaar van 1990.
Van die vrolijkheid is weinig meer over. Zeventien jaar later staat die V vooral voor Verdonk en verdeeldheid en voor de vuile was die Mark Rutte elke week bij zijn moeder inlevert.


V(ogels) (16/12)

Ze verzamelen zich en vertrekken, vliegend in een V, naar het verre zuiden.


Een Oscar voor Wilders? (13/12)

Ter ontspanning schakelen we nu even over naar de Tweede Kamer, waar de voorman van de Partij voor de Vrijheid op zoek is naar acteurs voor zijn film: http://www.vk.tv/video/16727.


Oefenen voor Uruzgan (12/12)

'Bij Hurwenen in de Bommelerwaard is een Apache-helikopter tegen een kabel van een hoogspanningsmast gevlogen. De Apache raakte beschadigd, maar vloog door en maakte een noodlanding in een weiland bij Heusden. Door het incident zou een arm van de hoogspanningsmast zijn afgebroken. De kabel viel in de Waal. Daardoor viel in de omgeving de elektriciteit uit. De scheepvaart op de rivier is gestremd. De helikopter was opgestegen in Gilze-Rijen voor een oefenvlucht, waarbij laag werd gevlogen in het donker. Militairen van de vliegbasis zijn bij de Apache om het toestel te bewaken.'
Ik kan er niets aan doen maar ik moet vreselijk lachen om dit bericht dat ik zojuist op Teletekst las. (Alleen al door de combinatie van Bommelerwaard en Apache-helikopter.) Eén troost: in Uruzgan zijn geen hoogspanningskabels waar ze in het donker tegen aan kunnen vliegen.


Nieuwe aartsbisschop (11/12)

Als hij de komende jaren nu heel hard zijn best doet, en heel veel zieltjes voor de katholieke kerk weet terug te winnen, dan kan hij ooit als Heilige Eijk de geschiedenis ingaan.


Lees liever een boek (10/12)

'Het internet heeft een hele generatie in oppervlakkigheid ondergedompeld en heeft een wereld geschapen waar mensen niets meer weten. Dat stelt de Britse schrijfster Doris Lessing in haar aanvaardingsspeech voor de prestigieuze Nobelprijs voor de Literatuur die maandag wordt uitgereikt.' Dit las ik in de Volkskrant vandaag.... op internet.


Held (op sokken) (10/12 - Dag van de rechten van de mens)

Balkenende heeft op de EU-Afrika top in Portugal de Zimbabwaanse dictator Mugabe in niet mis te verstane bewoordingen de les gelezen. 'Een verwerpelijk regime...' Hulde. Als hij nu ook nog een keer Bush, Poetin en Olmert de mantel uitveegt vanwege de vele mensenrechtenschendingen die onder hun verantwoording de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden dan wordt hij als premier van de normen en de waarden helemaal geloofwaardig. (Maar de kans dat dat gebeurt is net zo gering als de kans dat Mugabe zich iets van Balkenende's kritiek zal aantrekken.)


Rijmen tegen de klok (5/12)

Op zoek naar spannend ondergoed
kreeg Sint het Spaans benauwd...

Een prachtig begin van een Sinterklaasgedicht, al zeg ik het zelf - de alliteratie, het grapje met 'Spaans', het in enkele woorden neerzetten van het thema 'de moeilijke combinatie van erotiek en religie' (een goedheiligman tenslotte): er zit al heel veel poëzie in deze twee regels. Maar help, het heerlijk avondje staat al op het punt van beginnen....en ik kom maar niet verder.


Het sterke geslacht (5/12)

Een onbeduidende man is niets, een onbeduidende vrouw is toch nog altijd een vrouw. (Een aforisme van Jan Greshoff (1888-1971), dichter en essayist, en man uiteraard.)


Gastheer (4/12)

Op de voorpagina van de NRC van gisteren: Op Bali is vandaag de grote conferentie begonnen om te praten over klimaatbeleid na 'Kyoto'. Indonesië zelf blijft intussen illegaal hout kappen voor palmolieplantages. Er verdwijnt in het land 51 hectare oerbos per dag. Om dit tegen te gaan verlangt Indonesië geld van het rijke Westen: twintig dollar per hectare die niet gekapt wordt.
Wie het snapt mag het zeggen. Als ik namelijk goed reken zou 365.000 dollar voldoende zijn om een jaar lang een oerbos te laten staan. De bescherming van de natuur: het is gewoon een koopje! (Ter vergelijking: de geschatte kosten van de Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan sind het begin van de operatie bedragen 1 miljoen euro per dag.)


We blijven (2/12)

Wat al maanden bekend was, is afgelopen vrijdag bekendgemaakt: we blijven nog twee jaar langer in Uruzgan. Maar eind 2010 gaan we echt weg, zo verzekert dit kabinet ons. Of zo'n belofte veel waard is valt te betwijfelen. In februari 2006 deelde Balkenende de Kamer mee: ‘Over twee jaar zal de Nederlandse inzet worden overgenomen door andere NAVO-landen.' Niet dus. Laten we daarom niet vreemd opkijken als het kabinet Balkenende V, VI of VII eind 2009 besluit dat de missie tot 2012 wordt verlengd. Met de verzekering dat....