Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

Opnieuw beginnen

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Witte bloesems, het eerste groen, jubelende vogels: opnieuw beginnen is de natuur eigen. Elk jaar weer. Het begin blijkt een herhaling te zijn: een nieuwe lente en een oud geluid.

Dan de mens. Vrij om te kiezen en niet gebonden aan de cyclische tijd kan hij echt opnieuw beginnen. Zijn leven hoeft geen herhaling van zetten te zijn. Radicaal andere wegen in slaan is geen illusie. Je loopbaan een wending geven, het beleven van een nieuwe liefde, verhuizen naar een andere stad: mogelijkheden genoeg om in meer of mindere mate te breken met je oude ik en je identiteit opnieuw vorm te geven.

Zo simpel is het in werkelijkheid niet, betogen Marli Huijer en Reinjan Mulder in een heldere en speels-filosofische exploratie van het verlangen naar een nieuwe start. Terecht wijzen ze op de betrekkelijkheid van zelfs de grootste veranderingen. Ook bij een andere vlam komen we onszelf in alle hardnekkigheid weer tegen. Karakter en verleden laten zich niet zomaar wegpoetsen. De bloesem van de nieuwe liefde hangt aan dezelfde diepgewortelde boom.

Aan de hand van veel (literaire) voorbeelden ontrafelen de auteurs de veelzijdigheid van de metamorfosen die met het opnieuw beginnen gepaard gaan. Gaat het om een doorstrepen en vergeten van het oude? Of is veeleer een integratie van en verzoening met het oude vereist? Impliceert opnieuw beginnen anders handelen? Of betekent het vooral anders gaan kijken naar dat wat al lang geleden begonnen is?

Zo vaak is er immers niet iets nieuws onder de zon. Maar zolang we ons leven telkens weer als nieuw onder de zon kunnen laten verschijnen, hoeft dat besef onsniet te verlammen.

Marli Huijer & Reinjan Mulder, Opnieuw beginnen; Metamorfosen in het bestaan, Nieuw Amsterdam