Homepage van Cyril Lansink

Direct naar inhoud

Menu
Home
Freelansink
Cyril Lansink
Contact
Cyril Lansink
cyril.lansink@hetnet.nl
Teksten
boekrecensies
de fiets
essays/artikelen
kindergedichten
taalkruimels
weblog
interviews

De kleine filosoof

Wat gaat er allemaal om in het ronde kale hoofdje van een baby? Wat ziet een kind van anderhalf van zijn omgeving? Hoe verwerft dit nog spraakloze wezentje kennis? Hoe is hij zich van zichzelf en anderen bewust?

Menige ouder zal wel eens overvallen zijn door dit soort intrigerende vragen. Om daarna, terwijl de volgende voeding of verschoning zich alweer aandient, niet veel verder te komen. De geestelijke groei van kinderen blijft raadselachtig.

Wie iets van dat raadsel wil doorgronden leze De kleine filosoof, een helder geschreven studie over de inhoud en de betekenis van de vroege kindertijd. Ontwikkelingspsychologe Alison Gopnik laat zien dat die betekenis nauw samenhangt met het typisch menselijke vermogen tot verandering. Wij zijn niet louter het resultaat van doorgegeven genen, onze toekomst is niet gedetermineerd. En juist die onbepaaldheid verklaart waarom kinderen zijn zoals ze zijn én ze zo verschillen van volwassenen - in hun gedrag, bewustzijn en hersenen.

Omdat verandering ons lot is, zijn we afhankelijk van een open blik, van leervermogen en verbeeldingskracht. En juist daarin onderscheiden jonge kinderen zich, zo betoogt Gopnik. Aan de doelgerichte ernst van volwassenen hebben ze nog geen boodschap. Maar dat is geen tekortkoming. In hun nutteloze spel en hun ongeremde fantasie ligt een cognitief-evolutionaire functie: het exploreren van mogelijkheden, het oefenen van het vermogen om je de wereld en je eigen leven anders voor te stellen, om tegendraads te denken. In plaats van een onvolkomen voorstadium van de volwassenheid is de kindertijd de periode waarin de meest fundamentele menselijke activiteit tot ontplooiing komt.

Door het lezen van De kleine filosoof begrijp je het kind beter, en daarmee ook jezelf, als volwassene. Maar dat neemt de verwondering over wat er allemaal in dat ronde kale hoofdje omgaat niet weg. Gelukkig.

Alison Gopnik, De kleine filosoof; Wat het kinderbrein ons vertelt over waarheid, liefde en de zin van het leven, Uitgeverij Nieuwezijds